Friday, November 12, 2010

KEmbali beraksi.. ;)


jalan ke syurga..

Alhamdulillah..segala puji bagi Allah yang Maha Menjaga.. Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.. ya.. dalam kerugian.. lama say tinggalkan blog ni.. bukan stakat berhabuk. Berdebu.. malah anak beranak lipas pun banyak..hehe.. tiada alas an yang best kenapa saya tinggalkan.,mungkin sebab kekangan teknologi yang kadang-kadang menyusahkan.. abes je belajar 5 bulan lebih yang lepas,.saya terus membiarkan “pak cik DIGI” tanpa bayaran,. Bukan apa, pak cik DIGI xdapat masuk dalam kampong saya.,membazir je pun kalu bayar..hehe.. (alas an lagi). Dan dalam masa 5 bulan lebih yang lepas, banyak perkara berlaku pada saya yang sangat2 mengajar saya, jalan dakwah itu bukan untuk orang yang manja, bukan untuk orang yang sentiasa menunggu, bukan untuk orang yang nak rileks… Ya,.. jalan dakwah tidak akan pernah menunggu kita, malah ia akan terus maju kehadapan tanpa kita bersama dengannya..

Dalam tempoh itu juga, saya menimba pengalaman menaadi seorang pendidik. Walaupun statusnya hanya guru ganti, namun saya amat bersyukur kerana banyak yang dapat saya belajar daripada anak-anak murid saya (mcm terbalik je kan, emm,..tu la hakikatnya). Kebetulan dapat mengajar kat sekolah lama (SMKA BP), pertama sekali masuk kelas tingkatan 6 atas, seronok sebab jumpa junior2 waktu sekolah dulu, saya form 5 diorng form 1., jadi diorang pun keliru nak panggil ustazah ke kak olyn..hahaha.. seronok.. Yang paling saya xboleh lupa, masuk je sekolah, saya lapor diri pada GPK 1 dan dapat jadual guru yang patut saya ganti. Guru tersebut expert in SEJARAH.. jadi saya kenalah ajar sejarah.. nak di jadikan ceritakan, start masuk kelas form 6 tu saya ajarlah sejarah tingkatan 6. Da la xpenah masuk form 6, xtau mcam mana kaedah pembelajaran diorang tetibe kena mengajar. So, dengan penuh yakinnya saya terangkan TAMADUN ISLAM. Alhamdulillah,. Walaupun dapat ijazah kepujian sains makanan dan pemakanan, IJAZAH ketamadunan Islam xpernah saya lupakan.. (tu la untungnya bagi sesape yang join halaqah) huhu.. Diorang bukannya tahu yang saya terangkan tu sebenarnya ANTARA SEMALAM DAN HARI INI, terkandung dalam Risalah taklim as-syahid HASSAN AL-BANNA. Bila saya semak semula, semua fakta tu ada dalam diorang punya buku rujukan tamadun islam tapi biasalah dah banyak yang di edit. Alhamdulillah, saya berada kat sekolah selama 2 bulan 1/2 . sepatutnya contract sampai akhir tahun tapi saya resign sebab …. Emm.. ada sebab2 tertentu..

Lepas je resign (after hari raya), saya yakin rezeki kita Allah yang pegang, jadi waktu tu saya dapat panggilan untuk join IMREC (iskandar Malaysia research centre) program selama 3 bulan. Ala, program untuk lepasan siswazah. 1 bulan classroom, 2 bulan training. Abes da 1 bulan classroom, dan sekarang sedang training.. sepatutnya internship tapi saya terus dapat bekerja kat satu hospital swasta di johor. Dan sekarang.. saya bekerjalah…huhu..

Tu la serba sedikit apa yg saya lalui selama 5 bulan lebih yang saya xupdate blog ni… ke sana kemari sampai terlupa yang saya pun ada blog macam kawan2 saya.,. dan selepas ni insyaAllah.. saya mohon diberi kekuatan untuk menulis lagi.. berkongsi pengisian untuk hati2 yang memerlukan.. semestinya hati saya sendiri, mustahil gelas yang kosong dapat membajiri kawasan sekitarnya,. Begitulah hati.. hati yang kering tidak akan dapat membasahi hati orang lain.. saya mohon kekuatan dari Allah.. semoga saya masih lagi thabat di atas jalan yang saya pilih.. jalan yang sukar, yang penuh duri2 tajam.. namun, jalan ini lah yang saya yakini yang akan membawa saya kerehatan yang abadi di sana…

Terima kasih kepada sahabat-sahabat seperjuangan yang tak abes2 memberikan nasihat kepada saya.. saya bersyukur kerana sepanjang perjalanan yang sukar ini Allah anugerahkan saya sahabat2 yang banyak membantu..menyokong.. sebagai penguat untuk terus melangkah.. redha Allah terlalu mahal…itulah yang saya nak kejar.. biarpun saya perlu merangkak untuk mendapatkannya.. mudah2an ada kebaikan untuk kita bersama.. insyaAllah..
Waallhualam..

No comments: