Thursday, July 23, 2009

Jom kenal DIA,,>> siri i

Tak kenal maka tak cinta..

Bila tidak cinta tiada lah ukhwwah dan tidak akan ada juga pertalian. Ikatan pula, tidak akan terjalin. Sebelum kenal, tidak akan mahu bercinta, namun bila sudah mengenali maka rasa cinta itu akan wujud dalam diam. Tanpa di paksa,. Lumrahnya, akan sukar untuk melupai sesuatu yang kita cintai dan sentiasa berada dalam kegelisahan andai tiada interaksi dua hala. Kita cenderung untuk merindui sesuatu yang kita cinta dan berdebar-debar untuk bertemu dengannya. Itu lah fitrah yang Allah turunkan untuk semua hambaNya. Supaya kita mencari hikmah yang tersembunyi di sebalik kurniaanNya.


Allah,.. tuhan yang maha mengetahui.. maha pengasih.. maha pengayang.. maha memelihara.. maha menjaga.. maha melihat.. dan segala maha yang ada adalah milik Allah yang Maha Agung. Tidak ada cara yang mudah untuk bercinta dengan Allah melainkan dengan mencari jalan untuk mengenaliNya. Salah satunya ialah dengan mengetahui dan memahami maksud nama2 Allah.

Firman Allah yang bermaksud:

“Dialah Allah yang menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, Yang Mempunyai nama-nama yang paling baik. Bertasbih kepadanya apa yang ada di langit dan di bumi. Dan Dialah yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana” (al-Hasyr: 24)

Bila sudah kenal, cinta pun akan bercambah.. segala suruhan di patuhi dan segala larangan di elakkan selagi terdaya.. bukan apa, takut di marah KEKASIH tercinta.. mengenali nama-namaNya sahaja sudah cukup untuk membentuk peribadi mulia yang di sukai olehNya. Hebatnya Dia,. Hanya sebahagian asma’Nya bole di jadikan sebagai acuan akhlak kita seperti mendengar, melihat, kedermawaan, kemurahan, kasih sayang, sabar ,syukur dan adil. Namun, harus kita ingat bahawa hanya milik Allah keteladanan yang tertinggi. Bagaimana??

Allah Taala adalah Dzat yang di sifati dengan sejumlah sifat yang di sebut asma’ sedangkan Dia adalah Rabb (tuhan). Manusia juga di sifati dengan sejumlah sifat dan boleh menjadikan nama2 tersebut sebagai acuan akhlak sedangkan manusia adalah hamba. Contoh…

Allah Maha Mendengar, Dia mendengar segala sesuatu dan Dia adalah Rabb (Tuhan), sedangkan manusia mendengar tetapi pendengarannya terbatas dan pada waktu yang sama dia mendapatkan kewajipan untuk mendengar dalam batas-batas yang di tetapkan, sehingga dia tidak boleh mendengar ghibah, umpatan atau kekejian.

Allah Maha Melihat, Dia melihat segala sesuatu dan Dia adalah Rabb, sedangkan manusia (hamba) melihat tetapi penglihatannya terbatas dan di wajibkan untuk menundukkan pandangan daripada hal2 yang di haramkan.

Kekuasaan Allah bersifat mutlak, sedangkn manusia berkewajiban agar tidak menggunakan kemampuannya kecuali sesuai dengan apa yang di bolehkanNya. Apabila manusia menggunakan kemampuannya pada jalan yang diharamkan Allah maka hal itu akan menyebabkan jatuhnya martabat mereka.

Kita hanyalah hamba kepada TUAN yang maha hebat. KehebatanNya mengatasi segala-galanya. Kenalilah Dia dengan seikhlasnya..insyaAllah di sana kita akan temukan sesuatu untuk perbaiki HATI kita.. mudah-mudahan..

No comments: